Ogled in hranjenje jelenov

Na osmih hektarjih velike posesti vas ob prihodu čez vrata Jelenovega grebena pozdravi
čreda živali. Ta čreda danes šteje okoli 100 jelenov, košut ter mogočnih muflonov.

Jelenov

Izkušnja za mlajše in odrasle

Jelenov

Individualen ogled jelenov  je možen vsak dan v času obratovanja Jelenovega grebena. V trgovini ”Pri mami” vam nudimo tudi  ”škrnic’l” hrane za jelene, s katerim se boste lahko živalim približali čisto od blizu, one pa vam bodo hrano jedle z rok. 

Jelenov

Začetki Jelenovega grebena

Jelene smo prvič na posest pripeljali leta  1989 s hrvaških Brijonov.  Zaradi velikih obdelovalnih površin smo jelene kupili, da nam popasejo travnike, a kaj kmalu so postali prava turistična atrakcija. Ljudje so se vse večkrat zatekali na našo posest, da si ogledajo te mogočne, a hkrati plašne živali. Tako je nastala turistična kmetija pod imenom Jelenov greben.

Nekdaj še tako plašne živali so spoznale, da je človek njihov prijatelj in da je hrana, ki jim jo ponudi pravzaprav odličnega okusa. 

Jeleni in mufloni so danes tako udomačeni, da slišijo na ime ”Pikaaaa, piki…” in pritečejo na dvorišče, kakor hitro se da, saj jih tam čaka slastna koruza. Naše ”pike” so najbolj vesele, ko jih k hranjenju pokliče gospodar, saj njegov glas zelo dobro poznajo in vedo, da bodo takrat dobile veliko odlične hrane. Gospodar pa jih ljubkovalno gleda in obiskovalcem pripoveduje razne zanimivosti o njih. 

Jeleni

V stiku z naravo

Ali ste vedeli, da mogočnim jelenom vsako leto odpadejo rogovi? To se zgodi meseca aprila, do avgusta pa jim zrastejo še večji in bolj razvejani rogovi. Z njimi lahko ocenjujemo koliko so jeleni stari. 

Jeleni se parijo v začetku jeseni. Parjenju drugače rečemo tudi ruk, prepoznamo pa ga po močnih glasovih, s katerimi jeleni vabijo samice.  Prepoznamo ga tudi po tem, da jeleni za mesec dni postanejo samotarji, po koncu ruka pa se vrnejo v ustaljene črede.

Košuta nosi mladička 8 mesecev, skoti pa ga navadno konec maja ali junija. V tem času moramo biti ljudje še toliko bolj pozorni, da košute z njihovimi mladički opazujemo od daleč, se jim ne približujemo in jih božamo, saj se lahko košute svojih mladičkov odpovejo. 

Obiščite nas in doživite enkratno izkušnjo.  Dogodivščina je zagotovljena!

Scroll to Top