Dobrodošli v Olimje

O nas

Olimje

Na domačiji Jelenov greben, ki se nahaja le nekaj deset metrov nad samostanom Olimje z znamenito tretjo najstarejšo lekarno v Evropi, se že vrsto let dopolnjuje pestra turistična ponudba.

Najprej vam nasproti pritečejo jeleni damjaki in mufloni, če pa so morda zadržani, jih prikliče gospodar z ljubkovalnim imenom: “Pikaaaa, Pikiiii….”, kot poslastico pa dobijo koruzo. Jeleni se gibljejo po okoli 8 hektarjev veliki ograjeni posesti.

Olimje

Zgodovina

V vasici Olimje, kjer se danes piše zgodba o uspešnem družinskem podjetju, je približno tri desetletja nazaj stala kmetija s kravami in manjšim vinogradom. Pri svojih mladih 18. letih je kmetijo podedoval Borut Ježovnik od svojega deda Ivana Amona. 

Zaradi velikosti posesti se je g. Ježovnik odločil, da proda govedo in kupi jelene damjake z namenom pašnje površin. 

Marsikdo se začetkov Jelenovega grebena spominja po gojenju šampinjonov, konzerviranih izdelkih in kompostu. Tako se je počasi, a vztrajno začela širiti trgovina z domačimi izdelki, po katerih smo znani še danes. 

Šampinjone, ki smo jih gojili, smo na željo mimoidočih gostom začeli pripravljati za pokušino, kasneje pa se odločili, da na mestu, kjer je nekaj let nazaj stal hlev, uredimo gostilno. Na tem mestu še danes stoji restavracija in kavarna Jelenov greben. 

Vse do danes smo znani predvsem po divjačinskih in gobjih specialitetah, vseskozi pa kulinarična ponudba dopolnjuje tradicionalne slovenske okuse z novitetami. 

Ker so obiskovalci v Olimje vedno radi prihajali in hoteli ostati še kak dan več, smo leta 1996 zgradili dve hiši, kjer se nahajata dva penziona: ”Penzion Rebeka” in ”Penzion Karolina”, imenovana po prvih dveh hčerah lastnika Jelenovega grebena, Boruta Ježovnika. Leta 2013 smo med penzionoma postavili ”Wellness Lara”, imenovan po najmlajši hčeri Lari. Wellness Lara je kar štirikratni dobitnik nagrade ”Naj podeželski wellness”. 

Podjetje Jelenov greben je družinsko podjetje, ki se trudi, da se vsak obiskovalec v kraju Olimje počuti dobrodošlo in domače. Ključ razvoja je, da se gostu prisluhne in da se za vsako idejo poišče primeren, kompetenten kader, ki se bo z vizijo podjetja poistovetil, kot seveda dodal kakšno svojo idejo. 

Danes je v podjetju zaposlenih okoli 30 ljudi, število zaposlenih pa iz leta v leto raste. 

Pomaknite se na vrh